-->

Sådan spartler du huller i væggen

Nogle gange trænger man til lidt forandring i hjemmet, og heldigvis er det nemt at give sit hjem et frisk pust med relativ små forandringer.

Drømmer du om foranding, kan du for eksempel rykke rundt på billederne på væggen for at skabe et andet udtryk, eller du kan give væggen et friskt lag farve. Når du skal male en væg, kan det forinden være nødvendigt at spartle de huller, der er tilbage, når du har taget væghængte billeder, reoler eller spejle ned. Med denne guide til spartling af huller kan du nemt selv spartle mindre huller, så din væg efter maling ser ud som ny.

Hvad er spartling af væg?

Når man snakker om spartling, så er det processen med at fylde ujævnheder og huller på væggen med spartelmasse. Således kan du sørge for, at væggen er helt glat inden malerarbejdet begynder. Hvis du gør det rigtigt, sikrer du, at det endelige resultat er pænt og uden synlige ujævnheder på væggen.

Når du blot skal reparere få huller i væggen, vil det sandsynligvis være tilstrækkeligt med pletspartling, hvor de enkelte huller udfyldes og overfladen jævnes. Der findes også fuldspartling, hvilket er en komplet spartling af større områder. Det kan være nødvendigt, hvis din væg har særligt mange huller eller revner i overfladen. En fuldspartling er naturligvis mere krævende end pletspartling, og her kan det være en god idé at få professionel hjælp for at få et pænt resultat.

Du kan eventuelt kontakt os hos TBmal for at få et uforpligtende tilbud på spartelopgaver og malerarbejde. Så kan du være sikker på, at dine vægge er i gode hænder.

Værktøjer og materialer

For at spartle huller i væggen skal du bruge tre slags værktøjer: spartelmasse, spartel og sandpapir. Derudover er det en god idé at have en fugtig klud ved hånden.

Der findes en del forskellige spartelmasser, der kan bruges til forskellige formål. Det inkluderer letvægtsfiller, hurtigtørrende masse og fleksibel spartelmasse. Er du i tvivl om, hvilken slags du skal bruge, kan du med fordel spørge om hjælp i et byggemarked. Du skal blot vide, hvilket materiale din væg består af, så du kan vejledes korrekt.

Spartlen bruger du til at påføre spartelmassen på væggen. Også her er der forskellige typer og størrelser, og hvilken spartel der passer til dit arbejde, vil være afhængigt af størrelsen på opgaven og personlige præferencer. Vælg en spartel, der ligger behageligt i hånden, og som du føler har et godt greb på. Skal du fikse små huller, er en lille spartel fordelagtig, til større ujævne områder bør du vælge en bred spartel.

Sidst men ikke mindst skal du købe sandpapir, som du kan bruge til at slibe det område, du har spartlet over. Brug fint sandpapir, for eksempel med korn 100, for at sikre en jævn og glat overflade.

Trin for trin

Der er tre faser i at spartle et hul: forberedelsen, spartlingen og slibningen.

1. Forberedelse af overfladen

Start med at fjerne eventuelle søm, skruer og rawplugs. Hvis din rawplug sidder godt fast, kan du skrue et søm i den, men kun så langt, at du stadig kan gribe sømmet med en tang. Så kan du trække søm og raplug ud sammen. Sørg derefter for at fjerne skidt og snavs fra hullet og vægoverfladen omkring. Brug eventuelt en støvsuger og en fugtig klud.

2. Spartling af hullet

Put rigeligt af spartelmassen på din spartel, og træk den hen over hullet i væggen. Forsøg at gøre overfladen så glat som muligt. Hullet bør være godt dækket, og spartelmassen bør strække sig 2-3 cm over hullet. Fjern overskydende spartelmasse rundt om hullet med din spartel. Tør over området med en fugtig klud, og lad derefter spartelmassen tørre.

3. Slibning af væggen

Når spartelmassen er tørret, skal du slibe overfladen. Brug sandpapiret til at slibe spartelmasse af, indtil der er en glat, jævn overflade tilbage. Tør væggen af med en fugtig klud for at fjerne rester.

Så nemt er det at spartle huller i væggen!

Er du i tvivl om processen, kan det være en god idé at tage fat i en professionel, der kan hjælpe dig. Man kan nemlig altid indhente et uforpligtende tilbud til spartel- og malerarbejde, hvad end det handler om mindre opgaver eller fuldspartling af større områder.

FAQ

Hvilke værktøjer er nødvendige for at spartle huller i væggen?

For at spartle huller skal du bruge spartelmasse, en spartel i en passende størrelse og sandpapir. Hav også en fugtig klud ved hånden.

Hvor lang tid tager det at spartle huller?

Det kommer an på omfanget af huller i væggen, men oftest vil pletspartling af et par huller ikke tage længere end blot en time eller to for én væg. Det er dog en opgave, der indeholder noget ventetid, da man skal vente på, at spartelmassen tørrer, inden væggen kan slibes.

Kan jeg selv spartle huller i væggen?

Du kan sagtens selv spartle huller i væggen. Er der tale om en større opgave, eller er du i tvivl, kan det dog være en god idé at rådføre dig med en specialist.

Indhent uforpligtende tilbud på alt malerarbejde i Nordsjælland

Herunder Frederiksværk, Asserbo, Liseleje, Slangerup, Helsinge, Tisvildeleje, Fredensborg.

Vi har mange års erfaring og tilbyder løsninger på enhver form for malerarbejde både inde og ude. Vi arbejder med sans for detaljerne og sørger for et omhyggeligt arbejde fra den første planlægning til den afsluttende rengøring.

Har du en malerrelateret opgave i Frederiksværk, Asserbo, Liseleje, Slangerup, Helsinge, Tisvildeleje, Fredensborg. så står vi gerne for en professionel udførelse af opgave, hvor du, som kunde, kan være sikker på grundigt arbejde og kompetent rådgivning.

Hurtig hjælp til alle opgaver​

Rådgivning og sparring vedr. alle opgaver

Vedhæft billeder
Betingelser *
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Kompetent malerfirma i Nordsjælland

Leder I efter et kompetent malerfirma i Nordsjælland til at varetage maling af projekt? Så kontakt os med henblik på en snak og et uforpligtende tilbud på malerarbejde, udført af Tbmal.dk.

Kontakt Tbmal.dk

​Bagerstræde 5, 1. Th, 3390 Hundested

Gå til rutevejledning

Tlf.: 24 80 35 42 

E-mail: tbmal1@hotmail.com