-->

Maling af gulv: Kom sikkert i mål med vores guide

Maling af gulv er en ret enkel måde at give gammelt, slidt gulv en tiltrængt opgradering. Men kan man male al slags gulv, og hvordan skal det forberedes?

Der kan være mange spørgsmål i forbindelse med maling af gulv. I denne guide giver vi dig en introduktion til emnet, og hvordan du sikrer, at du får et godt resultat.

Fordele og ulemper ved at male gulv

Som ved de fleste projekter til forbedring af hjemmet er der også ved maling af gulv en række fordele og ulemper.

Til fordelene tæller naturligvis, at du kan spare en del omkostninger ved at opgradere det eksisterende gulv, frem for at du skal ud i at lægge helt nyt gulv. At male gulv kan være ret lige til, og det er derfor nemt at give et friskt pust til de forskellige rum. Desuden kan du få rum til at føles større og lysere ved at male gulvet i en lys farve, eller du kan skabe en dæmpet stemning med et mørkt gulv. Dette er ideelt til eksempelvis et soveværelse, hvor det er en god idé at forsøge at skabe ro.

Når du overvejer maling af gulv, skal du huske på, at det er en proces, der tager lang tid. Selve malingen er ikke specielt tidskrævende, men fordi gulvet skal være slidstærkt, så kræver det en type maling, der tager lang tid om at hærde. Der er typisk tale om en uge, før gulvet er helt klart.

Typer af gulv og hvordan de klargøres

Det er faktisk ikke kun trægulv, der kan males – også betongulv, fliser og cement kan med den rigtige forberedelse nyde godt af maling. Bemærk dog, at beton og cement skal være et par måneder gammelt, så det er helt tørt, ellers kan farven begynde at skalle og boble.

Uanset om gulvet, der skal males, er træ, beton, fliser eller cement, så skal det som det første rengøres grundigt. Brug grundrens og sørg for, at alle pletter og urenheder fjernes. Er der ridser og revner i gulvet, er det nu, de skal udfyldes, så du får en ensartet overflade.

Som det næste skal gulvet slibes let. Brug fint sandpapir, 140 til 200 korn, til at slibe træ eller fliser overfladisk. På beton skal du bruge en betonsliber, hvis der er større ujævnheder. Sørg derefter for at støvsuge grundigt, så der ikke er støv, der kan sætte sig fast i malingen. 

Fliser bør grundes med hæftegrunder, inden de males, mens beton og cementgulv for det meste kan males direkte efter slibning og rengøring.

Hvis du maler trægulv, der har været malet før, behøver det ikke grundes – at slibe det er nok til, at malingen kan hæfte. Er der derimod tale om lakeret eller ubehandlet træ, bør det males med en spærregrunder først, da det tilføjer et beskyttende lag. Vær opmærksom på, at nogle typer trægulv svært kan males. Det gælder især tropiske træsorter, der er meget rige på olie.

Er du i tvivl, er det bedst at rådføre dig med en maler, der kan vurdere, om dit gulv er egnet til at blive malet. Du er altid velkommen til at kontakte os hos TBmal.dk for et uforpligtende tilbud og råd til maling af gulv.

Fremgangsmåde

Det første skridt i selve malerarbejdet er at vælge den rigtige maling. Sørg for enten at bruge oliebaseret gulvmaling eller vandbaseret polyurethan gulvmaling (PU-maling). Det er ikke anbefalet at bruge vægmaling eller loftmaling til gulvet, da gulv skal være mere modstandsdygtigt mod snavs og slid.

Når gulvet er forberedt med rengøring, slibning og eventuel grunding, og malingen er valgt, kan du begynde med at afdække eventuelle fodlister og dørkarme med malertape, så du ikke får maling på dem ved en fejl. Herefter starter du med at male hjørner og kanter med en pensel. Når det er gjort, bruges en malerrulle til at male den store flade. Start længst væk fra indgangen og brug om muligt en rulle med teleskopskaft for at skåne ryggen.

Når du er færdig, skal malingen tørre og hærde. Tiden kan variere alt efter gulv og maling, så det er en god idé at følge anvisningerne på malerspanden. Oftest vil der være tale om mindst én uge for at sikre, at gulvet bagefter er slidstærkt.

FAQ

Hvilken slags maling kan jeg bruge til maling af gulv?

Som det mindste skal du bruge maling, der er markeret som gulvmaling – enten vand- eller oliebaseret. Bruger du vandbaseret maling, kan det være en god idé at bruge PU-maling, der er mere slidstærk.

Kan alle slags gulv males?

Som udgangspunkt kan de fleste typer af gulv males, men nogle træsorter er mindre egnede end andre. Derfor er det vigtigt, at du først undersøger, om dit gulv kan tåle at blive malet. Husk også, at det kan være svært at fortryde, når et gulv først er malet.

Kan jeg selv male gulv?

Ja, det kan du. Hvis du følger anvisningerne til forberedelse af dit gulv og på selve malingen, så kan du få et rigtig pænt resultat. Er du i tvivl, er det dog en god idé at kontakte en professionel maler, da skader på gulv kan være svære at rette op på.

Indhent uforpligtende tilbud på alt malerarbejde i Nordsjælland

Herunder Frederiksværk, Asserbo, Liseleje, Slangerup, Helsinge, Tisvildeleje, Fredensborg.

Vi har mange års erfaring og tilbyder løsninger på enhver form for malerarbejde både inde og ude. Vi arbejder med sans for detaljerne og sørger for et omhyggeligt arbejde fra den første planlægning til den afsluttende rengøring.

Har du en malerrelateret opgave i Frederiksværk, Asserbo, Liseleje, Slangerup, Helsinge, Tisvildeleje, Fredensborg. så står vi gerne for en professionel udførelse af opgave, hvor du, som kunde, kan være sikker på grundigt arbejde og kompetent rådgivning.

Hurtig hjælp til alle opgaver​

Rådgivning og sparring vedr. alle opgaver

Vedhæft billeder
Betingelser *
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Kompetent malerfirma i Nordsjælland

Leder I efter et kompetent malerfirma i Nordsjælland til at varetage maling af projekt? Så kontakt os med henblik på en snak og et uforpligtende tilbud på malerarbejde, udført af Tbmal.dk.

Kontakt Tbmal.dk

​Bagerstræde 5, 1. Th, 3390 Hundested

Gå til rutevejledning

Tlf.: 24 80 35 42 

E-mail: tbmal1@hotmail.com